RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

“I've Learned That People Will Forget What You Said, People Will Forget What You Did, but People Will Never Forget How You Made Them Feel”

Love is Cinta

Friday, December 26, 2008


Within this few days, I got 2 phone calls from my friends asking for my opinion about their problem. Both of them are asking me about love. Both of them have different kind of love story and it seems that the problems are quite complicated. It took about 1 hour phone call conversation between us and I just can give my opinion and a few solutions. I don’t know either my ideas are correct or not, but at least I tried to help them. The conclusion that I can get from my these two friends is “ always really complicated to be describe and it can brings two possibilities either happiness or disaster...”

Here are some opinions about love that I get from my friends and a few website. I would like to share it with all my friends. Hopefully it can give you ideas what love is all about...

  1. Cinta adalah pengorbanan dalam memperjuangkan sesuatu yang suci
  2. Cinta "perlu kasih sayang dan kesetian"

Sayang "tak perlu mencintai,tapi perlu kesetiaan"

Setia "perlu sayang tapi tak perlu cinta".

Jadi cinta itu ada sayang dan juga saling setia

  1. Cinta adalah memberi apa yang dunia tidak dapat beri
  2. Cinta itu cuma satu kata….
    tapi ertinya sangat panjang …
    sepanjang umur hidup kamu pasti ada shj pengertian baru tentang cinta….
  3. Cinta boleh buat kamu menangis…. cinta juga boleh buat kamu ketawa…. cinta boleh buat kamu merasa orang yang paling beruntung di dunia….. atau sebaliknya…..
    tapi apapun pengertian kamu tentang cinta…. kamu mesti ingat tuhan menciptakan cinta untuk kamu hidup…..
    bukan kamu yang hidup untuk cinta
  4. Cinta adalah persahabatan yang terjalin dengan penuh ghairah
  5. Cinta itu perkara hati
  6. Cinta adalah kebahagiaan yang membawa penderitaan, awal dan akhir dari kehidupan sang pencinta, aku kurang begitu percaya dengan yang namanya cinta, aku lebih percaya dengan kata yang namanya kasih sayang, kasih sayang itulah kunci dari yang namanya cinta, cinta itu memang indah tapi apabila cinta itu disertai dengan dusta dan kebohongan, keindahan cinta itu sirna, apakah cinta sejati itu ada??
  7. Cinta bukanlah segalanya tapi segalanya adalah cinta demikian pula jika mencintai sesuatu kita harus ikhlas dan penuh dengan perjuangan
  8. Cinta….yang aku tau… aku hanya ingin memberikan yang terbaik dariku…. kerana begitu banyak cinta yang aku dapat.. dari Allah, orang tua, saudara, teman, kekasih…..
  9. Love is a killer…. cinta buat orang jadi gila…. cinta buat orang jadi sakit…. tapi cinta buat bahagia (sementara)….
  10. Love is one things in the world… when two humans can give the beautifull feel… Cinta juga terkadang boleh menjadi hal yang paling menyakitkan, tapi saat cinta itu kembali hadir menghiasi hati, kita akan merasa bahagia kerananya….
  11. Cinta…
    Sesuatu yang datang dan pergi tanpa kita duga..
    dia hanya bisa dirasakan keindahannya…
    Dia membawa kebahagiaan dan dapat membawa duka..
    Ketika cinta hadir indahlah sudah..namun ketika cinta musnah seperti bintang diangkasa jatuh tak dapat bertahan hancur dan musnahlah selamaya…
    Cinta membuat kita harus dapat memilih, merelakan apa yang kita miliki pergi, atau mendapatkan yang kita inginkan.
  12. Cinta itu sesuatu yang kadang-kadang indah, kadang-kadang memuakkan. Indah saat senang (happy), memuakkan saat unhappy.
  13. Cinta = Trust.
  14. Cinta adalah sesuatu yang indah bagi mereka yang menemukan, merasakan dan mendapatkannya, tapi terkadang cinta boleh menjadi bisa, racun dan pembunuh apabila tidak mendapatnya. Cinta… banyak orang yang menjual nyawanya untuk cinta…. berapa banyak orang yang stress, frustasi dan bunuh diri….
  15. Love is a fool and suicide…
  16. Cinta itu tidak pernah meminta, ia sentiasa memberi, cinta membawa penderitaan, tetapi tidak pernah berdendam, tidak pernah membalas dendam. Di mana ada cinta di situ ada kehidupan; manakala kebencian membawa kepada kemusnahan…
  17. Cinta merupakan sebuah anuggerah yang Tuhan berikan kepada setiap insan yang di ciptakan-Nya, kerana hanya dengan cinta kita bisa hidup. Kerana itu hiasilah hidupmu penuh dengan cinta, kerana apabila cinta telah hilang maka, tidak ada lagi perdamaian di muka bumi ini, we live in love.
  18. Apakah Cinta itu?

Mereka yang tidak menyukainya menyebutnya tanggung jawab,
Mereka yang bermain dengannya, menyebutnya sebuah permainan,
Mereka yang tidak memilikinya, menyebutnya sebuah impian,
Mereka yang mencintai, menyebutnya takdir.

Kadang Tuhan yang mengetahui yang terbaik, akan memberi kesusahan untuk menguji kita. Kadang Ia pun melukai hati, supaya hikmat-Nya boleh tertanam dalam diri.

Jika kita kehilangan cinta, maka pasti ada alasan di baliknya. Alasan yang kadang sulit untuk dimengerti, namun kita tetap harus percaya bahwa ketika Ia mengambil sesuatu, Ia telah siap memberi yang lebih baik.

Mengapa menunggu?
Kerana walaupun kita ingin mengambil keputusan, kita tidak ingin tergesa-gesa.
Kerana walaupun kita ingin cepat-cepat, kita tidak ingin sembarangan.
Kerana walaupun kita ingin segera menemukan orang yang kita cintai, kita tidak ingin kehilangan jati diri kita dalam proses pencarian itu.

Jika ingin berlari, belajarlah berjalan duhulu,
Jika ingin berenang, belajarlah mengapung dahulu,
Jika ingin dicintai, belajarlah mencintai dahulu.

Pada akhirnya, lebih baik menunggu orang yang kita inginkan…
Tetap lebih baik menunggu orang yang kita cintai….Tetap lebih baik menunggu orang yang tepat… Kerana hidup ini terlampau singkat untuk dilewatkan bersama pilihan yang salah, kerana menunggu mempunyai tujuan yang mulia dan misteri.

Perlu kau ketahui bahwa Bunga tidak mekar dalam waktu semalam,
Kota Rom tidak dibangun dalam sehari,
Kehidupan membesar dalam rahim selama sembilan bulan,
Cinta yang agung terus bertumbuh selama kehidupan.

Kebanyakan hal yang indah dalam hidup memerlukan waktu yang lama, Dan penantian kita tidaklah sia-sia.

Walaupun menunggu memerlukan banyak hal - iman, keberanian, dan pengharapan - penantian menjanjikan satu hal yang tidak dapat seorang pun bayangkan.

Secret and Me

Thursday, December 25, 2008

I’m tired of being like this. Pretending that I don’t knew anything which I actually do. Trying to keep all the secret which I actually don’t like. What a life is all about. I keep searching for the truth from somebody around me, but it seems that I even met with a lot of trouble. A lot of others problem keep following me even at first I’m trying to help them. And at last, I also involved in their problem too. Sometime I found that I’m a problem solver too because most of the times they feel really comfortable to share problem with me. What a shit...

Don’t know what to say about that anymore.

Friends come and go, but a good friend wouldn’t let you fall in your problem alone. Let us find the solution together. I can only give a few solutions but the decision is on your hand. Don’t be shy to tell something to me because a secret will always be a secret...

The Day the Earth Stood Still

Monday, December 22, 2008

In The Day the Earth Stood Still, a contemporary reinvention of the 1951 science fiction classic, renowned scientist Dr. Helen Benson (Jennifer Connelly) finds herself face to face with an alien called Klaatu (Keanu Reeves), who travels across the universe to warn of an impending global crisis.

When forces beyond Helen's control treat the extraterrestrial as a hostile and deny his request to address the world's leaders, she and her estranged stepson Jacob (Jaden Smith) quickly discover the deadly ramifications of Klaatu's claim that he is "a friend to the Earth."

Now Helen must find a way to convince the entity who was sent to destroy us that mankind is worth saving -- but it may be too late.

The process has begun.

Comment : 3.0 stars


Monday, December 8, 2008


Today is Hari Raya Aidiladha, but I still in UKM. It seems that this is my first time I celebrated Aidiladha alone, without my family and friends. I’ve called my father last night to wish him Aidiladha and just to send my regard to all my family members. I’ve told them earlier that I didn’t come back this Aidiladha because I have works to do here. Because it’s just an Aidiladha, so I wouldn’t feel something different if I celebrate it right here.

I woke up early this morning to make sure that I didn’t miss the Aidiladha prayer. For me, there is no meaning for Hari Raya if I missed the prayer. It was raining, and I decided to walk to UKM mosque. About 8.00 am, I’ve arrived at the mosque and it seems that not many people yet. I seat alone and follow the Takbir Hari Raya. The prayer started at about 8.30 am and followed by khutbah Aidiladha. Today, I’ve got a new experience about the khutbah here. As I already knew, khutbah Aidiladha at my hometown just tell about the Nabi Ibrahim and Nabi Ismail story and about the history of Ibadat Haji. But today, the khatib who is an ex-lecturer in FPI also combining all the current issues that happened in this few months to share to all the people. I felt that today khutbah is very interesting. It still raining when I came out from the mosque, and I took another walk to my college. Again, I didn’t saw any one else except myself going to KBH. So, I make a conclusion that there is only me who stayed here. huhu…

It’s still early and it’s still raining, so I decided to rest for a while before I can go to Dewan Gemilang because Aidiladha will be celebrate here at 10.30 am for those AUG volunteer who are not going back to their hometown. Suddenly, when I woke up, it’s already 1.30 pm. Owh my God… I’ve miss the celebration and the most important thing is I miss the FOOD. Never mind, dah xde rezeki kot… I decided to go out to buy some food, but it’s still raining. So, I decided to eat MAGGI… huhu...

Till here, somebody call me...

UKM - Festival Zapin MAKUM 2008

Thursday, December 4, 2008

Festival Zapin MAKUM 2008

Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)

Kumpulan : Aadyamaatra Artisukma

Jenis Zapin : Zapin Sarawak

Tajuk Lagu : Roskalas

Pegawai Pengiring : Hazelina Ghazaly (Kak Ina)

Koreografer : Rosmalinda Abu Samah (Kak Lin)

Abang Zainal (Istana Budaya)

Anugerah :

1. Anugerah Seri Perdana

2. Tempat Ketiga Keseluruhan

Nama Peserta :

1. Azizul Hakim Lahuri (Zizul)

2. Mohd Zahir Hafizi Safian (Rina)

3. Amirul Razee Addanan (Donia)

4. Muhammad Fadhil Che Sukarna (Dilla)

5. Sapri Junai (Melati)

6. Abdul Hafiz Rahim

7. Nur Izzati Abu Hanipah (Aizat)

8. Noor Faezah Dasuki (Faez)

9. Muhammad Akmal Kamaruddin (Mila)

10. Dhiya Farhani Baharun (Farhan)

11. Elly Azreen Khalid (Ali)

12. Farina Mohamad Yahya (Faris)

13. Asrinna Ow Jeffree Ow (Asri)

Juru make-up : Vee (Mama Lara)

Jurukamera : Mohd Hanafi Roslan (Napi)

Pembantu : Mohd Ridzuan Md Isa (Rita)

Penyokong : Nuex, RaDzee, Alee, Fatin, Wani, Yus, Chan, geng2 Leha Zaaba, Artis Budaya UKM, Abang Hamdan & the geng, family Kak Ina.

Sinopsis Persembahan :

Persembahan Zapin Sarawak / Sebat ini digarap dengan satu bentuk koreografi yang berasaskan tarian asal zapin sebat dari Kampung Sebat, Lundu, Sarawak dengan mengekalkan asas-asas gerak langkah seperti gerak mula langkah, mabuk kemenyan, langkah tiga, tumpah madu, bermain gelombang, meniti gigi air, gigit cempedak titi oaoan dan sebaya.

Teruna dara menyusun tari,

Gerak disusun tetap berseri,

Zapin Sarawak sama dilestari,

Tinggi nilainya tiada terperi.

Roskalas ditari gerak bersilang,

Indahnya tari bukan kepalang,

Ilham dicipta sangat cemerlang,

Warisan lama kekal gemilang.

Ulasan Penulis :

Pada tahun ini, sekali lagi Festival Zapin MAKUM telah berjaya diadakan bertempat di Dewan Banquet UPM. Pertandingan pada kali ini menyaksikan pertandingan hebat daripada 18 buah universiti bagi merebut pelbagai anugerah . Pada malam pertama sebanyak 10 buah universiti telah mempersembahkan persembahan mereka dimana UKM, UM dan UIAM telah menunjukkan persembahan yang cukup mantap dan bertenaga. Ketiga-tiga buah universiti ini boleh dikatakan berada dalam rangking top 3 pada malam tersebut. Persembahan malam kedua pula melibatkan 8 buah universiti termasuk tuan rumah dimana UPM, UiTM dan UMS adalah di antara yang boleh dikatakan berjaya memikat hati audiens dengan persembahan yang cukup menarik. Festival kali ini boleh dilihat berjaya mengangkat dan memperkenalkan pelbagai jenis zapin dan yang paling glamour iaitu ramai yang cuba bawa ialah Zapin Sarawak dan juga Zapin Kelantan. Ini sedikit sebanyak dapat memperkenalkan kepada kita bahawa zapin bukan sahaja ada di negeri Johor malahan turut glamour di negeri2 yang lain. Betapa kuatnya pengaruh zapin di negara kita!!!.

Kareografer bagai setiap universiti ini juga boleh dilihat cuba memberi kelainan dalam persembahan zapin mereka dan tidak terbatas dengan pergerakan zapin dari negeri Johor sahaja. Contohnya seperti UiTM yang berjaya menggabungkan 4 jenis zapin dalam 1 lagu, UKM memperkenalkan 2 jenis Zapin Sarawak dalam lagu Roskalas, dan Zapin Kelantan oleh USM, UMT, UMK memang menimbulkan kelainan sekaligus mengangkat seni budaya zapin itu sendiri. Dari segi busana, masing2 cuba menonjolkan keaslian mengikut zapin yang ditarikan. Tetapi ada juga yang kelihatan seolah2 keliru dengan busana asli untuk dipadankan dengan tarian mereka terutama jika dilihat melalui Zapin Kelantan. Saya sebagai audiens keliru dengan busana asli yang sebenarnya betul untuk dipadankan dengan Zapin Kelantan. Ada yang berkebaya, ada yang berselendang dan ada juga yang berkerengkam. Sedangkan apa yang kita semua tahu, kerengkam hanya digunakan oleh penari perempuan untuk Zapin Sarawak sahaja... keliru oh keliru! Tahniah kepada UPSI yang memenangi anugerah busana terbaik. Anda memang layak menang, busana anda very asli. UM juga nampak asli tapi mungkin sudah tiada rezeki.

Kemenangan UPM mungkin sudah dijangka, tetapi saingan untuk mendapat Johan memang sangat mencabar terutama dari UM dan UKM. Entahlah, mungkin pelbagai faktor yang melayakkan mereka untuk menang. Mengikut juri, penghayatan penari UPM lebih sedikit dari UM, mungkin itu yang melayakkan mereka. Apa pun tahniah untuk UPM. Secara jujurnya, kami menjangkakan UM bakal menang kerana mereka menonjolkan floor pattern yang unik dan mengagumkan. Mungkin bukan rezeki mereka kot!!! UKM memang layak untuk berada ditempatnya, keseragaman dan gerak tari yg menarik memang memikat hati audiens. Penarinya juga best dan nampak very profesional disamping kelainan yang cuba ditonjolkan dengan mengekalkan keaslian lagu yang bervokal walaupun ade sedikit kontroversi dari universiti2 yang lain. Dah memang asli nak wat cmne!!! Apa pun pemenang2 memang layak ditempat mereka. Tahniah diucapkan dan keputusan hakim adalah muktamad!!!

Dila rossa & raDzee

Untuk menyaksikan persembahan mereka, klik link di bawah